Microsoft Azure – jedini server koji jamči sigurnosne kopije na 3 lokacije

U samim početcima računalne ere sve aplikacije su se pokretale s lokalnog hard diska na kojem ste htjeli koristiti neki softver. S vremenom su tvrtke prepoznale potrebu za kontrolom i pokretanjem svih aplikacija s jedinstvene lokacije na lokalnoj mreži. Na taj su način aplikacije bile dostupne svima, ali i dalje je postojao problem ograničenja koje nosi čuvanje svih podataka na jednom računalu (sigurnost, memorijski limiti, potrošnja struje…). Jedini logičan sljedeći korak bila je selidba lokalnog servera u oblak. I tako je nastao čuveni cloud computing.

Microsoft Azure je u suštini moderna verzija klasičnog servera. To je usluga koja nam omogućava online kreiranje i upravljanje aplikacijama uz maksimalnu sigurnost. Dodamo li k tome mogućnost povećanja ili smanjenja veličine sustava u realnom vremenu prema našim željama i zahtjevima, dobivamo sustav koji može odgovoriti svim našim planiranim i neplaniranim poslovnim aktivnostima.

Sigurnost podataka na maksimalnoj razini

Sigurnost i pouzdanost podataka vrlo je važna u svim oblicima poslovanja. Azure svoje servere na kojima se nalaze naši podaci smješta u različitim dijelovima svijeta i to iz jednog jednostavnog razloga – kako bi u slučaju nekakve katastrofe naši podaci imali svoje identične kopije na lokacijama koja nije zahvaćena tim incidentom.

Naravno ovo ne znači da će naši podaci nužno biti u različitim podatkovnim centrima diljem svijeta, sustav se može prilagoditi tako da se naši podaci nalaze na serverima na lokacijama koje su najbliže nama, odnosno lokacijama s kojih se sustav najviše koristi.

Sobu za servere možete pametnije iskoristiti

U „staroj eri“ bilo je sasvim normalno rezervirati jednu ili više prostorija isključivo za servere. Ti su serveri stvarali buku, zagušivali prostor i trošili dosta struje. No najbitnije od svega – bili su ograničeni svojim hardverskim mogućnostima.

Znate li da vaša web stranica može postati nedostupna ako je posjeti veći broj posjetitelja nego što to vaš server može podnijeti? To može rezultirati padom konverzija na nekom web shopu, odnosno padom povjerenja na bilo kojoj web stranici.

Srećom, u „Azure eri“ takva se situacija ne može dogoditi.

Opcija koja rješava gore navedeni problem i uvelike nam olakšava život naziva se auto-scaling, a ista će sama povećavati procesorsku snagu prema stvarnoj potrebi klijenta. Na taj način se nikad neće dogoditi scenarij urušavanja stranica, predugog čekanja na odgovor servera i sličnih neugodnih situacija.


Zašto bi SVI trebali prijeći na cloud computing?

Microsoft Azure je zahvaljujući rastu od 140 % u protekoj godini postao apsolutni lider u pružanju cloud usluga. Cloud computing polako postaje mainstream, što znači da će sve one tvrtke koje ne prihvate ovaj trend ostati u izolaciji – dok se njihova konkurencija modernizira i raste.

1.      Dugoročno smanjenje troškova

Azure se obvezao da će cijene svojih usluga usklađivati s cijenama svojih konkurenata, odnosno zagarantirao je svojim korisnicima najnižu cijenu. Također, u Azuru plaćate samo onaj dio koji koristite, što vam dopušta da povećavate ili smanjujete kapacitete prema potrebi.

Azure zato nema zadanu fiksnu cijenu u kojoj će vam zaračunati gomilu stvari koje ne koristite, već će cijena ovisiti o tome koje usluge koristite, i u kojoj mjeri. Po tome je Azure zapravo jedinstven jer usluge plaćate po stvarnoj količini korištenja, koja se mjeri u minutama.

2.      Iznimna sigurnost i dostupnost podataka

Funkcionalnost geo-replikacije (Active Geo-Replication feature) je preaktivirana u zadanim postavkama kako bi osigurala najviši stupanj raspoložive pohrane.

Jednom kada tvrtka stavi svoje podatke na Azure oni se pohranjuju na primarnom serveru. Ovo svojstvo automatski replicira te podatke i šalje do 4 kopije na sekundarne servere na različitim lokacijama. Na taj način se sprječava mogući gubitak podataka zbog elementarnih nepogoda, napada putem interneta ili rušenja sustava. Upravo zbog geo-replikacije vaši podaci, kao i aplikacije koje ste stavili u produkciju, bit će 100 % sigurni i uvijek dostupni.

3.      Mogućnost postepene migracije  uz hibridni oblak

Prelazak na oblak nije mala promjena te ona u mnogim tvrtkama još uvijek izaziva nepovjerenje i strah. No zašto se tvrtke zapravo boje migrirati svoje poslovanje u oblak?

Neke tvrtke imaju iznimno sofisticirane i kompleksne IT sustave te nisu u mogućnosti migrirati na oblak bez potrebnog procesa prilagodbe. Upravo je zbog toga stvorena mogućnost kreiranja „hibridnog oblaka“ s kojim tvrtke dijelom ostaju u podatkovnim centrima, a dijelom prelaze „u oblak“. Upravo ta mogućnost migriranja “korak po korak“ pruža tvrtkama mogućnost da pojedine komponente ostave u podatkovnim centrima, sve dok u potpunosti ne budu spremne za prebacivanje poslovanja u oblak.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Slažem se